czwartek, 27 Wrzesień 2012 | Autor:

Składniki :

5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
0,5 kg cukru pudru

Wodę z margaryną zagotować (tak żeby margaryna zupełnie się rozpuściła), na malutkim ogniu lub po zdjęciu z gazu wsypać mąkę i wymieszać (zrobi się kluska ), ostudzić. Powstałą masę zagniatać z cukrem pudrem (dosypywać po trochu ) aż zrobi się plastyczna, dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść. Z masy można wyrabiać różne ozdoby, można ją też nałożyć na tort jako pokrycie.

Do masy można dodawać barwniki (najlepiej w proszku – do kupienia na allegro)

Mo?esz ?ledzi? komentarze tego wpisu przy pomocy kana?u RSS 2.0. Mo?esz zostawi? komentarz lub wys?a? sygna? trackback ze swojego bloga.

Jeden komentarz

  1. [...] przepis na sztuczny marcepan na mojej drugiej stronie: masa marcepanowa [...]

Zostaw odpowied? » Zaloguj si?